Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія надає Україні черговий транш допомоги на 250 мільйонів євро


©Shutterstock
©Shutterstock

Європейська комісія надала Україні невидану раніше позику на суму у 250 мільйонів євро – останній транш першої програми макрофінансової допомоги на загальну суму в 610 мільйонів євро.

Метою цієї програми є забезпечити нагальні потреби Києва в фінансуванні і підтримати економічну стабілізацію і плани реформ в Україні, мовиться у прес-релізі.

Ці кошти Єврокомісія залучила на фінансових ринках, видавши облігації амортизаційної позики з остаточним погашенням протягом 15 років із 10-річним пільговим періодом під 0,519 відсотка на суму у 260 мільйонів євро – 250 для України і ще 10 аналогічної макрофінансової допомоги для Грузії. Україна отримає ці кошти практично на тих самих умовах.

Перші два транші цієї першої програми макрофінансової допомоги, у 100 і 260 мільйонів євро, Україна отримала у травні і в листопаді минулого, 2014 року.

Крім того, того року Україна також отримала ще 1 мільярд євро за другою програмою макрофінансової допомоги ЄС двома траншами по 500 мільйонів, у червні і грудні.

Нині ведуться переговори про третю таку програму, на суму в 1 мільярд 800 мільйонів євро, яку Єврокомісія запропонувала в січні нинішнього, 2015 року, а Європейський парламент і Рада ЄС схвалили 15 квітня. Її будуть втілювати, коли Євросоюз і Україна укладуть меморандум про порозуміння щодо умов її надання. Єврокомісія заявляє, що має на меті бути готовою надати перший транш за цією програмою десь у середині нинішнього року.

XS
SM
MD
LG