Доступність посилання

ТОП новини

Група науковців світу закликає Порошенка і Гройсмана не підписувати закони щодо УПА і декомунізації


Ілюстраційне фото. Зображення лідера ОУН Степана Бандери на майдані Незалежності під час Революції гідності
Ілюстраційне фото. Зображення лідера ОУН Степана Бандери на майдані Незалежності під час Революції гідності

Група науковців із різних країн світу закликають президента України Петра Порошенка і голову Верховної Ради Володимира Гройсмана не підписувати законопроекти про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у ХХ столітті (№2538-1) і про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів (№2558). Про це йдеться в листі, підписаному 63 вченими, який розмістило видання Krytyka.

«Їхній зміст і дух суперечить одному з найбільш фундаментальних політичних прав – праву на свободу слова. Їхнє ухвалення викличе серйозні питання щодо відданості України принципам Ради Європи та ОБСЄ, а також ряду договорів та офіційних декларацій, підписаних Україною від часу відновлення незалежності в 1991 році», – твердять підписанти.

«Ці закони забезпечуватимуть комфорт і підтримку тим, хто прагне знесилити і розділити Україну», – вважають ці науковці.

Вони вказують, що визнання кримінальним злочином заперечення законності «боротьби за незалежність України в ХХ столітті» унеможливить дискусію з приводу історичної ролі ОУН та УПА, яку вчені не вважають однозначною.

Також і «благородний намір, загальне засудження всього радянського періоду як одного з окупаційних для України матиме несправедливі й безглузді наслідки», вважають науковці. Таким чином, вважають автори листа, будуть засуджені ті, хто підносив українську культуру у 1920-х роках або ті, хто брав участь у змінах під час горбачовської «перебудови» 1980-х років.

«Складні і суперечливі питання повинні залишатися предметом обговорення», – наполягають суспільствознавці.

Серед 63 підписантів листа – дослідник київського Інституту євроатлантичної співпраці Андреас Умланд, співробітник лондонського Королівського інституту міжнародних відносин (Chatham House) Джеймс Шерр, директор програм вивчення Холодної війни в Гарварді Марк Крамер та інші.

Верховна Рада 9 квітня за основу і в цілому ухвалила проект закону про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті. Того ж дня парламент ухвалив внесений Кабінетом міністрів закон про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів, заборонив їхню пропаганду і символіку.

XS
SM
MD
LG