Доступність посилання

ТОП новини

«Музей тоталітаризму» відкрив у Херсоні місцевий лікар


Понад двісті експонатів розмістив у «Музеї тоталітаризму», який зібрав і відкрив на території приватної садиби, херсонський лікар Віталій Трибушний. Про це повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Експонатами музею стала колекція артефактів радянської доби, яку Віталій Трибушний збирає з 1989 року. Це його авторські інсталяції та картини херсонських художників на антитоталітарну тематику. Більшість експонатів присвячена Володимиру Леніну.

«Навіть у повному зібранні творів Леніна, виданому у радянські часи, міститься величезна кількість написаних ним документів із вказівками розстрілювати чи вішати. Навіть Сталін і Гітлер не давали такої кількості вказівок страчувати людей. Майже на кожному з експонатів є табличка з цитатою із Леніна, взятою з відкритих джерел. Мені, коли читав це, було моторошно. І хтось ще захищає пам’ятники цьому людожерові?», – сказав Трибушний.

Незвичайну колекцію херсонець почав збирати під впливом драматичних подій останніх років існування СРСР.

«Рішення колекціонувати, так би мовити, речові докази радянських тоталітарних культів я ухвалив 9 квітня 1989 року, коли дізнався про «ніч саперних лопаток». Того дня я випадково знайшов саперну лопатку мого діда, який пройшов дві Світові війни, був репресований. Лопатка зберігалася у моїй родині як реліквія, згадка про діда. Я подумав: ось вона стала ще й символом тоталітарного комуністичного режиму. І вирішив збирати такі символи, щоб зберегти пам’ять про ці страшні часи, які не повинні повторитися. Для колекції щось просто знаходив на вулиці, щось купував, щось дарували друзі», – розповідає Віталій Трибушний.

Колекцію лікар спочатку зберігав у нежилому приміщенні свого будинку. А коли вона стала великою, вирішив відкрити музей. Приміщення для нього збудував власним коштом на території своєї садиби.

У день відкриття музею друзі Віталія Трибушного подарували йому для колекції радянську сувенірну медаль із барельєфом Леніна на «георгіївській стрічці».

Вхід до музею буде безкоштовним. Його засновник доглядати за музеєм разом із активістами херсонського мистецького об’єднання «Тотем».

XS
SM
MD
LG