Доступність посилання

ТОП новини

У Черкасах показали фотографії, зроблені очевидцями масових убивств вірмен


У Черкасах в Обласному краєзнавчому музеї представники вірменської громади відкрили виставку світлин, присвячених 100-й річниці масових депортацій і вбивств вірмен. Більшість із півсотні архівних фото, зроблених очевидцями тих подій, зберігаються у Конгресі США. До Черкас їх привезли за сприяння Черкаської обласної вірменської громади «Арарат» та Спілки вірмен України. Виставка триватиме до кінця квітня.

«Вірмени усього світу не робили і не роблять ніяких агресивних заяв щодо визнання геноциду. Ми вимагаємо тільки визнати ті трагічні події актом геноциду, щоб застерегти нащадків від їх повторення. Це перший, але не останній злочин проти людства у 20-му сторіччі. Після цього були і Голодомор, і Голокост. Я вважаю, що немає нічого застережливого у визнанні цієї трагедії. Адже Німеччина визнала Голокост на державному рівні», – зазначив голова Черкаської обласної вірменської громади «Арарат» Армен Акопян.

На відкриття виставки прийшли представники вірменської громади Черкащини, яка налічує близько трьох тисячі осіб, обласні та міські посадовці, а також містяни. Після виступів присутнім показали тематичний документальний фільм.

Напередодні міські депутати звернулися до президента України та депутатів Верховної Ради із проханням оголосити 24 квітня Днем вшанування пам’яті жертв трагедії вірменського народу.

15 квітня Європейський парламент оголосив 24 квітня європейським Днем пам’яті жертв геноциду вірмен в Османській імперії у 1915 році і закликав Туреччину визнати факт геноциду, на що Стамбул відповів звинуваченням у намірі «переписати історію».

XS
SM
MD
LG