Доступність посилання

ТОП новини

Російським байкерам не дозволили проїхати Чехією


Президент Росії Володимир Путін із байкерами клубу «Нічні вовки». Архівне фото
Президент Росії Володимир Путін із байкерами клубу «Нічні вовки». Архівне фото

У МЗС Чехії вважають неможливим дозволити проїзд територією країни російським байкерам з клубу «Нічні вовки». У відповідь на ноту Росії із запитом про підтримку в організації мотопробігу, у МЗС Чехії заявили, що з таким проханням повинні були звернутися самі байкери, яким необхідні в’їзні візи, зважаючи на приватний характер акції.

«З цієї причини, Міністерство закордонних справ не може дати згоду на це, тому що воно не має права на такий крок», – заявив у п’ятницю, 24 квітня, представник МЗС Чехії, якого цитують місцеві ЗМІ.

У п’ятницю чеські і словацькі політики, громадські та культурні діячі, письменники і журналісти звернулися до лідерів Польщі, Чехії, Словаччини, Австрії та Німеччини не допустити в’їзду російського мотоклубу «Нічні вовки» на території цих країн.

«Банда «Нічних вовків» втілює владні претензії Росії на сьогоднішній мирний європейський світ, вона діє поза рамками вільних демократичних суспільств», – мовиться у їхньому зверненні.

У п’ятницю, 24 квітня, у Празі відбувся мітинг проти проїзду «Нічних вовків» до Чехії.

Натомість чеський президент Мілош Земан заявив, що не має нічого проти приїзду «Нічних вовків» до Європи. На його думку, «вони хочуть знову довезти російський прапор до Берліна і пригадати так 70-річчя звільнення Берліна Червоною армією».

24 квітня МЗС Польщі передало у посольство Росії у Варшаві ноту, що учасники мотоклубу «Нічні вовки» не зможуть потрапити до Польщі, оскільки їм відмовлено у в’їзді. Міністерство обґрунтувало своє рішення тим, що польська сторона не отримала детальної інформації про графік перебування російських байкерів на території країни, їхній маршрут та місця нічлігів.

У Росії висловили обурення діями Польщі.

Згідно з оприлюдненим планом, з нагоди 70-річчя закінчення Другої світової війни російські «Нічні вовки» планували здійснити «європейське турне», проїхавши з Москви через Польщу, Словаччину, Австрію, Чехію та Німеччину, щоб 9 травня бути у Берліні.

XS
SM
MD
LG