Доступність посилання

ТОП новини

Безпекової місії ЄС на сході України ближчим часом не буде – Туск


Дональд Туск, архівне фото
Дональд Туск, архівне фото

Президент Європейської ради Дональд Туск вважає, що наразі неможливо досягти рішення направити на схід України спеціальні миротворчі сили або підрозділи з Європи.

Це, на його думку, буде, зокрема, неможливо ні в понеділок, 27 квітня, коли має відбутися саміт Україна – Європейський союз, ні подальшими днями. Хоча, сказав Туск в інтерв’ю агентству «Укрінформ» і «Першому каналові» українського телебачення, питання про це буде одним із головних на саміті.

«На сьогодні, щиро кажучи, я не вбачаю ентузіазму в Європі, коли йдеться про спеціальну миротворчу місію в Україні. Але настрої можуть змінюватися», – звернув увагу чільник Євросоюзу.

За його словами, нині ЄС готовий тільки зміцнити спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні, щоб забезпечити її більшу ефективність.

Крім того, коментуючи перспективи іншого саміту, програми ЄС «Східне партнерство», що має відбутися у столиці Латвії Ризі наступного місяця, у травні, Дональд Туск висловив припущення, що Євросоюз може в недалекому майбутньому надати громадянам України право на безвізовий режим, незважаючи на події на сході України.

На його думку, «звичайно, агресія і конфлікт на Донбасі створюють труднощі у процесі до безвізового режиму, але цього можна досягти, незважаючи на ці проблеми».

«На саміті а Ризі – це є моє прагнення – ми підтвердимо наші спільні наміри запровадити безвізовий режим якнайскоріше, як це можливо. Але тут найбільше важливо виконання вашого власного домашнього завдання», – сказав Туск.

«Сьогодні перші зроблені кроки є доволі ефективними. Зокрема, щодо початку видачі в Україні біометричних паспортів, що є складним технічним елементом. Але, як я добре знаю, необхідний більший прогрес, зокрема у реформуванні прокуратури, судової системи, правоохоронних органів. Ми обговоримо у понеділок, чого ми ще потребуємо», – додав він.

Дональд Туск, поруч із президентом Європейської комісії Жаном-Клодом Юнкером, представлятиме ЄС на саміті з Україною. Третя з чільників Євросоюзу, що мала брати участь у саміті, верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні, вже вибачилася, що не зможе взяти в ньому участі.

XS
SM
MD
LG