Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ повідомляє про посилення боїв у Широкині


Спостерігачі ОБСЄ і вбитий унаслідок обстрілу сепаратистів боєць добровольчого полку Національної гвардії «Азов», Широкине, фото 18 квітня 2015 року
Спостерігачі ОБСЄ і вбитий унаслідок обстрілу сепаратистів боєць добровольчого полку Національної гвардії «Азов», Широкине, фото 18 квітня 2015 року

Організація з безпеки і співпраці в Європі повідомляє про інтенсифікацію боїв і нарощування сил у селі Широкині біля Маріуполя в неділю, 26 квітня.

У спеціальному терміновому повідомленні Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні інформує, що цього дня спостерігала, за її оцінками, найінтенсивніші обстріли в цьому селі від початку боїв у ньому в середині лютого.

Зокрема, протягом 12 годин напередодні 19-ї години в неділю і на сам цей час складання звіту місія спостерігала поблизу села і окремі перестрілки, і тривалі обміни вогнем зі стрілецької зброї, кулеметів, реактивних і автоматичних гранатометів.

Протягом дня з двох спостережних пунктів неподалік Широкина місія зафіксувала 69 пострілів із танків, 191 постріл із 82-міліметрових мінометів і 153 постріли зі 120-міліметрових мінометів.

Крім того, два гучні вибухи, ймовірно, артилерійських снарядів 122-міліметрового калібру, що влучили біля спостережного пункту в сусідньому селі Бердянському, підконтрольному владі України, змусили спостерігачів ОБСЄ пересунутися на інший пункт, мовиться в повідомленні.

У другій половині дня вибухи від перестрілки було чути протягом усієї дороги спостерігачів до Маріуполя, від якого до Широкина близько 20 кілометрів.

Цього ж дня, в неділю, безпілотники місії ОБСЄ дали можливість спостерегти 11 танків і 4 бронетранспортери з бійцями, які їхали через село Куликове за 15 кілометрів на північ від Широкина, на території, окупованій сепаратистами.

Загалом за останні три дні безпілотні апарати місії виявили в захопленій сепаратистами угруповання «ДНР» зоні на 50 кілометрів на північ від Широкина 17 танків, 3 самохідні артилерійські установки і 60 бронетранспортерів, мовиться в повідомленні ОБСЄ.

Того ж дня, в неділю, 26 квітня, прес-центр штабу антитерористичної операції повідомляв, що протягом дня до 18-ї години біля Широкина «противник 13 разів відкривав вогонь по опорному пункту українських силовиків, у тому числі з мінометів калібру 120 міліметрів та артилерії калібру 122 міліметри, танка та зенітної установки».

У прес-центрі також повідомляли, що українська сторона подала проект документа щодо створення демілітаризованої зони в Широкині й навколо села заступникові голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александру Гуґові і представникові Збройних сил Росії у Спільному центрі контролю і координації.

Село Широкине неподалік Маріуполя в Донецькій області, частину якого контролюють українські війська, а іншу частину сепаратисти, є протягом останніх тижнів місцем запеклих перестрілок і боїв, у тому числі з застосуванням важких озброєнь, незважаючи на оголошений режим припинення вогню і вимогу відвести такі озброєння. Внаслідок цього село значною мірою зруйноване, потерпають його цивільні мешканці. Сторони звинувачують у порушеннях одна одну.

При цьому Широкине є стратегічно важливим пунктом, контроль за яким дозволив би сепаратистам полегшити потенційний наступ на Маріуполь, а українським військам – зірвати такий можливий наступ. Критики ідеї демілітаризації звертають увагу, що в багатьох інших випадках відведення українських військ із якихсь територій, що мали лишитися нейтральними, відразу закінчувалися тим, що їх без жодного пострілу захоплювали сепаратисти.

XS
SM
MD
LG