Доступність посилання

ТОП новини

У Тбілісі почався суд над Саакашвілі


Міхеїл Саакашвілі
Міхеїл Саакашвілі

У Тбілісі почався суд над екс-президентом Грузії Міхеїлом Саакашвілі. Колишнього главу держави і низку його найближчих соратників звинувачують у перевищенні службових повноважень під час розгону мирного мітингу опозиції 7 листопада 2007 року.

Як передає кореспондент Радіо Свобода, Саакашвілі, який живе в Україні, відмовився від пропозиції взяти участь в судовому процесі по скайпу.

У разі визнання його винним, суд може заочно засудити екс-президента Грузії до позбавлення волі терміном до 8 років.

Крім Саакашвілі, у справі про розгін мітингу проходять екс-міністр внутрішніх справ Вано Мерабішвілі, колишній міністр оборони Давид Кезерашвілі, екс-міністр юстиції Зураб Адеішвілі і колишній мер Тбілісі Гігі Угулава.

«Справа 7 листопада» була першим звинуваченням проти екс-президента Саакашвілі. Другим епізодом тієї ж справи, за даними прокуратури Грузії, стало «захоплення телеканалу «Імеді».

Проти Саакашвілі порушені ще три кримінальні справи. Його звинувачують в організації побиття депутата і бізнесмена Валерія Гелашвілі; а також у розтраті бюджетних коштів і у створенні привілейованих умов для перебували у в’язниці фігурантів гучної кримінальної справи про викрадення і вбивство тбіліського банкіра Сандро Гиргвліані.

Екс-президент Грузії зараз очолює раду реформ при президенті України. У відповідь на запит Тбілісі про видачу Саакашвілі офіційний Київ відповів відмовою.

XS
SM
MD
LG