Доступність посилання

ТОП новини

Рада може судитися з 14 колишніми депутатами через службові квартири


Апарат Верховної Ради планує судові позови щодо 14 колишніх народних депутатів, якщо вони продовжать ігнорувати вимоги закону залишити службові квартири.

Колишні депутати, які переїхати до Києва після обрання та отримали службове житло від Верховної Ради, мали б його залишити через три місяці після складання депутатських повноважень, але і досі не зробили цього. Про це йдеться у відповіді на інформаційний запит журналістів програми «Схеми» Радіо Свобода.

Як розповів в інтерв’ю керівник апарату Верховної Ради Валентин Зайчук, ще на початку квітня він написав 14 таким депутатам листи з проханням виселитися з службових квартир.

Рада витрачає 1,6 мільйона гривень на експлуатацію службового житлового фонду щорічно, який збільшувався майже щорічно з 1990-х років.

В одній з службових квартир мешкає екс-депутат-комуніст Спірідон Кілінкаров. Журналістам він розповів, що виселиться звідти після завершення АТО, оскільки його житло зараз в Луганській області.

У службовій квартирі колишнього регіонала з Криму Олександра Черноморова живе його донька, яка називає себе переселенкою.

«Що робить держава наша,щоб допомогти вимушеним переселенцям, можете відповісти, куди мені пропонуєте виселятися?» – сказала вона журналістам.

Журналіст програми «Схеми» в архівах Верховної Ради розшукав типову угоду, яка укладається між народним депутатом, що отримав службову квартиру, та управлінням справами парламенту. Там чітко зазначено, що квартира надається на термін виконання депутатських повноважень.

Раніше журналісти програми з’ясували прізвища усіх 14 колишніх депутатів, за якими закріплені службові квартири. Значна їх кількість або досі здається іншим людям, або в них ніхто не проживає.

У 10 колишніх парламентарів зі службовим житлом депутатські повноваження завершилися ще 2012 року. Це регіонали Юрій Колоцей, Олександр Черноморов, Григорій Маньковський, Валерій Бевзенко, Валерій Бондик, Юлія Ковальова, бютівці Юрій Полунєєв та Іван Сідельник, Микола Рудченко з народної партії Литвина, комуніст Сергій Храпов.

Ще у 4 депутатські повноваження завершилися 2014 року. Це – колишні члени «Партії регіонів» Ірина Горіна та Юрій Самовленко, комуніст Спірідон Кілінкаров та Василь Кравчук з «Блоку Юлії Тимошенко».

Повний сюжет програми «Схеми» вийде в ефірі Першого суспільного каналу о 22:00.

XS
SM
MD
LG