Доступність посилання

ТОП новини

У Стратегію безпеки треба повернути перспективу членства у НАТО – Порошенко


Президент України Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявляє про необхідність повернення у Стратегію національної безпеки майбутнє членство України в НАТО.

«Наша Стратегія має забезпечити можливість набуття в майбутньому членства України в альянсі. Ми нарешті маємо повернути цю надзвичайно важливу складову в цей документ», – підкреслив глава держави. За словами президента, це робиться для отримання дієвих гарантій суверенітету та територіальної цілісності України. «Співпраця з альянсом, а також відданість Спільній безпековій та оборонній політиці ЄС червоною ниткою проходить через весь цей документ», – сказав Петро Порошенко у середу, 6 травня, під час обговорення додаткових заходів щодо забезпечення обороноздатності держави та проект Стратегії національної безпеки для посилення обороноздатності України в РНБО.

(Відео користувача YouTube Адміністрація Президента України)

23 квітня Порошенко заявив, що питання вступу України до НАТО буде винесене на всеукраїнський референдум.

23 грудня 2014 року Верховна Рада підтримала президентський законопроект про відмову України від позаблокового статусу. 29 грудня президент підписав його.

Україна офіційно відмовилася від чинного раніше курсу на вступ до НАТО 2010 року, відразу після приходу до влади тодішнього президента Віктора Януковича.

2004 року Янукович, на той час прем’єр-міністр, розробив план вступу України до НАТО до 2008 року. Тоді, за президента Леоніда Кучми, під керівництвом Віктора Януковича була розроблена Стратегія економічного та соціального розвитку України «Шляхом європейської інтеграції» на 2004–2015 роки, яка передбачала, що «Україна, здійснюючи проголошений зовнішньополітичний курс на євроатлантичну інтеграцію, ставить перед собою мету – потрапити в найближчу хвилю розширення НАТО» – як мовилося в документі, можливо, вже 2008 року. План Януковича не передбачав ніяких референдумів щодо цього.

У НАТО щоразу підтверджують, що позиція союзу залишається незмінною: Україна має право на вступ, коли Київ висловить бажання вступати і виконає необхідні умови, «двері завжди залишаються відчиненими». Водночас Росія вимагає «гарантій невступу України в НАТО».

XS
SM
MD
LG