Доступність посилання

ТОП новини

Україна відзначає День пам’яті та примирення


Україна разом із багатьма країнами Європи відзначає 8 травня як День пам’яті та примирення.

Ця дата встановлена указом президента України «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі і 70-ї річниці завершення Другої світової війни».

Верховна Рада збереться наурочисте засідання, щоб вшанувати всіх, хто боровся з нацизмом. В засіданні візьмуть участь ветерани, які воювали в лавах Червоної армії, національно-визвольного руху, зокрема УПА, арміях країн-членів антигітлерівської коаліції.

Україна зазнала значних втрат внаслідок війни. Під час бойових дій та в полоні загинуло від трьох до чотирьох мільйонів військових, підпільників і цивільних, від чотирьох до п’яти мільйонів цивільних загинуло через окупаційний терор та голод у тилу,близько п’яти мільйонів жителів були евакуйовані або примусово вивезені до Росії та Німеччини, частина з них не повернулася на батьківщину.

Символом відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги став червоний мак, як і в багатьох країнах Європи.

Відео з Youtube-каналу Ukrainian Institute of National Remembrance

Данину пам'яті всіх жертв Другої світової війни віддають у всьому світі. Генеральна Асамблея ООН у 2004 році ухвалила резолюцію, в якій проголосила 8 і 9 травня Днями пам’яті та примирення.

Державам-членам ООН, неурядовим організаціям, крім святкування своїх Днів Перемоги чи Визволення, рекомендовано також щороку відзначати один або два дні як данину пам’яті всім жертвам Другої світової війни.

XS
SM
MD
LG