Доступність посилання

ТОП новини

У Севастополі «громадсько-політичний» парад прославляв «казаків», які допомагали анексії


У суботу, 9 травня, в окупованому Росією кримському Севастополі, крім військового параду, пройшов «громадсько-політичний» парад воєнізованих організацій, під час якого прославляли «казаків», повідомляє кореспондент проекту Радіо Свобода Крим.Реалії.

«Громадсько-політичний» парад почався відразу після параду військ Севастопольського гарнізону і ходи російських збройних сил.

Один із ведучих заходу розповідав про події весни 2014 року, коли Росія анексувала Крим, та ролі в цих подіях севастопольського «казацтва». Зокрема, ведучий відзначив активну участь у «патрулюванні міста і взяття «казаками» під контроль військових об'єктів» Севастополя в той період.

У «громадсько-політичному» параді брали участь також загони «самооборони» Севастополя, зокрема, «Нічний дозор» і воєнізовані загони політичної партії «Російський блок», які влилися в «самооборону», а також низка громадських організацій.

Парад тривав понад годину і не особливо був цікавий містянам. Так, один із місцевих жителів сказав Крим.Реалії, що «громадські активісти затягують і псують основний військовий парад».

Військовий же парад у Севастополі 9 травня розпочався проведенням авіаційного шоу над акваторією Севастопольської бухти. Після його закінчення глядачі виявилися дещо розчаровані. У шоу не брали участь авіаційні групи вищого пілотажу Військово-повітряних сил Росії – «Стрижі» і «Російські витязі», що були анонсовані раніше.

Наприкінці лютого – на початку березня 2014 року перекинуті з Росії та кримських баз Чорноморського флоту Росії війська без розпізнавальних знаків окупували Кримський півострів. 16 березня 2014 року на території Криму й міста Севастополя відбувся незаконний псевдореферендум про статус півострова, за оголошеними результатами якого Росія заявила про включення Криму до свого складу.

Ні Україна, ні Європейський союз, ні США, ні Генеральна асамблея ООН не визнали це голосування і вважають, що Крим Росія анексувала. Після цього Європейський союз, а також США і низка інших країн запровадили низку економічних санкцій щодо Росії. Захід продовжує наполягати на тому, що Крим є частиною України.

XS
SM
MD
LG