Доступність посилання

ТОП новини

У Ємені тривають повітряні удари коаліції по повстанцях напередодні перемир’я


Вибух унаслідок удару по складах боєприпасів біля Сани, фото 11 травня 2015 року
Вибух унаслідок удару по складах боєприпасів біля Сани, фото 11 травня 2015 року

Бойові літаки коаліції під проводом Саудівської Аравії завдали нових ударів по позиціях повстанців із угруповання Хуті в Ємені, за лічені години до оголошеного з півночі на середу, 13 травня, за місцевим часом початку п’ятиденного гуманітарного перемир’я.

Зокрема, біля столиці Сани, давно захопленої повстанцями, ціллю ударів другий день поспіль були склади боєприпасів. Там повідомляють про загибель 69 людей унаслідок вибухів.

Також ударів зазнали позиції повстанців біля другого за населенням міста країни Адена, за яке зараз тривають бої. Там із повстанцями з угруповання Хуті воюють члени іншого збройного угруповання «Південний рух». Раніше воно виступало за незалежність півдня Ємену, та у протистоянні з угрупованням Хуті змінило позицію і стало на бік уряду країни.

Тим часом в Ірані в командуванні Військово-морських сил заявили, що іранські бойові кораблі будуть супроводжувати вантажне судно, що, за повідомленнями, везе гуманітарну допомогу безпосередньо до єменського порту Худейда, захопленого повстанцями. Раніше США вже закликали Іран доставляти свою гуманітарну допомогу для Ємену в розподільчий центр ООН у сусідній африканській державі Джибуті.

При цьому шиїтський Іран продовжує заперечувати, що підтримує шиїтських повстанців із угруповання Хуті.

Коаліція з десяти сунітських країн під проводом Саудівської Аравії з 26 березня завдає в Ємені ударів по позиціях шиїтських повстанців із угруповання «Ансар-Аллах», більше відомого як Хуті за іменем його ватажка Абдель-Маліка аль-Хуті. Це угруповання, на бік якого перейшла й частина армії Ємену, захопило західну, густо населену третину країни зі столицею Саною, змусивши уряд до втечі; урядові Ємену нині підконтрольні переважно території в центрі й на сході країни, що їх значною мірою складають пустелі.

XS
SM
MD
LG