Доступність посилання

ТОП новини

Зміни до Конституції в частині децентралізації можуть бути проголосовані до 15 липня – Когут


Ігор Когут, керівник аналітичного центру «Лабораторія законодавчих ініціатив»
Ігор Когут, керівник аналітичного центру «Лабораторія законодавчих ініціатив»

Зміни до Конституції України в частині, які стосуються організації державної влади і децентралізації, можуть бути проголосовані у Верховній Раді до 15 липня. Про це в коментарі Радіо Свобода заявив член робочої групи Конституційної комісії, керівник аналітичного центру «Лабораторія законодавчих ініціатив» Ігор Когут.

«Щодо голосування в Раді ми є дуже жорство обмежені в термінах конституційною процедурою. Зміни повинні бути проголосовані для подальшого розгляду в Конституційному суді і повернення до остаточного голосування на наступній сесії до 15 липня, якщо не буде продовжено сесію», – повідомив Когут.

За його словами, робоча група вже погодила ряд положень, які стосуватимуться переформатування органів влади.

«На сьогоднішній день вже багато погоджено, наша робоча група перед сьогоднішнім засіданням засідала і вчора, і позавчора. Гадаю, що в нас вже є певний матеріал, концепція і засадничі принципи переформатування і децентралізації», – зазначив Ігор Когут.

Член робочої групи Конституційної комісії також повідомив, що серед нововведень, які пропонуються в питанні децентралізації – створення на місцях повітів та введення посади державного урядника, який буде єдиною представницькою особою від центральної влади, призначатиме урядника президент за погодженням із Кабінетом міністрів.

Згідно з графіком проведення пленарних засідань на 15 травня також передбачене засідання Конституційної комісії з розгляду змін до Основного закону, які стосуються організації державної влади і децентралізації.

Конституційна комісія була створена за указом президента Петра Порошенка на початку березня. До її складу увійшло близько 60 членів, які і працюють над змінами до Основного закону. Проведення конституційної реформи та децентралізація влади є одним із пунктів мінських домовленостей, підписаних 12 лютого. Відповідно до них нова Конституція в Україні має набрати чинності до кінця 2015 року.

XS
SM
MD
LG