Доступність посилання

ТОП новини

США занепокоєні смертним вироком колишньому президентові Єгипту


Мухаммад Мурсі, архівне фото
Мухаммад Мурсі, архівне фото

Сполучені Штати Америки висловили глибоке занепокоєння з приводу винесеного в Єгипті смертного вироку колишньому президентові Мухаммадові Мурсі і ще понад 100 особам.

Як заявили в Державному департаменті США в суботу, 16 травня, Вашингтон завжди виступає проти масових судових процесів і вироків, спосіб винесення яких «суперечить міжнародним зобов’язанням Єгипту і принципові верховенства права».

У п’ятницю, 16 травня, суд у Єгипті засудив до страти Мурсі і ще понад сто осіб, звинувативши їх у причетності до влаштування масової втечі в’язнів під час повстання 2011 року.

Тепер ці вироки має розглянути великий муфтій Єгипту щодо того, чи відповідають вони засадам ісламу. Його висновок матиме лише дорадчу силу, але суддя буде враховувати його, коли, як очікують, 2 червня винесе остаточний вирок.

Правозахисники звинувачують владу Єгипту в масових порушенням прав людини в перебігу придушення поміркованого ісламістського руху «Мусульманське братство», вихідцем із якого був Мурсі. Влада Єгипту відкидає ці звинувачення.

Мухаммад Мурсі став першим президентом Єгипту, обраним на демократичних виборах. Але в червні 2013 року його усунули від влади військові після тривалих масових протестів проти його влади, яку звинувачували в потуранні ісламістам.

XS
SM
MD
LG