Доступність посилання

ТОП новини

Меджліс: кримська «влада» хоче виправдати злочини Сталіна


У Меджлісі кримськотатарського народу заявляють, що метою російської влади Криму є знищення історичної пам’яті кримських татар і виправдання злочинів сталінізму і комуністичного режиму СРСР. Так у представницькому органі кримських татар прокоментували заборону на проведення Меджлісом на півострові 18 травня традиційних жалобних мітингів.

Як йдеться в заяві Меджлісу до 71-ї річниці депортації кримськотатарського народу, на півострові спостерігається «заохочення владою публічних дій, спрямованих на вихваляння Сталіна і увічнення його пам’яті в Криму, відповідно, придушення волі кримськотатарського народу у відстоюванні своїх прав у нинішніх умовах».

У документі наведена хронологія подій, які відбулися на півострові після того, як він перейшов під управління Росії в березні 2014 року після невизнаного світом «референдуму» – від обшуків, допитів, закриття кримськотатарських ЗМІ до арешту заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза.

«Меджліс кримськотатарського народу висловлює співчуття кожній кримськотатарській сім’ї, кожному співвітчизнику в пам’ять про жертви геноциду кримськотатарського народу – депортації 18 травня 1944 року і десятиліть насильницького утримання кримських татар у місцях вигнання», – йдеться в заяві.

18 травня, у День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму, в Україні й за кордоном заплановані пам’ятні заходи до 71-х роковин цієї трагічної дати.

Численні акції вже відбулися напередодні в Києві, Харкові, Херсоні, Львові та інших містах України та за кордоном.

Щорічно в Криму з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, у тому числі жалобний мітинг у центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили. Цього року Меджліс кримськотатарського народу також отримав від місцевої влади відмову на проведення мітингу.

Російська влада Криму заявила, що буде проводитись заходи з нагоди цієї дати в «новому форматі».

18 травня 1944 року в Середню Азію з півострова був відправлений перший ешелон кримських татар.

Всього депортували понад 180 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG