Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: закони про декомунізацію становлять потенційну загрозу свободі висловлювань та ЗМІ


В Організації з безпеки і співробітництва в Європі вважають, що закони про декомунізацію становлять потенційну загрозу свободі висловлювань та засобів масової інформації. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ОБСЄ з посиланням на слова представника організації з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович.

В ОБСЄ зазначають, що після прийняття Верховною Радою 9 квітня закону «Про засудження комуністичних і нацистських тоталітарних режимів в Україні та про заборону пропаганди своїх символів» Міятович 15 квітня звернулася до президента України Петра Порошенка з проханням ретельно розглянути закон до його затвердження.

«У той час як я повністю поважаю часто чутливий і болючий характер історичної дискусії та її вплив на суспільство, …обмеження може легко призвести до придушення політичних, провокаційних і критичних висловлювань, особливо в засобах масової інформації», – цитує прес-служба Міятович.

«ЗМІ є важливим елементом здорової демократії та ця роль повинна дотримуватися в усі часи. Оспорювана інформація і потенційно проблематична не повинна бути заборонена, навпаки, вона повинна вирішуватися шляхом відкритої дискусії», – додає Міятович.

Вона також зазначає, що представники громадського суспільства не мали можливості брати участь у громадських обговореннях про закони.

Напередодні президент України Петро Порошенко підписав закони, відомі як «закони про декомунізацію» – «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»; «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років»; «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» та «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті».

Документами забороняється радянська символіка, засуджується комуністичний режим, відкриваються архіви радянських спецслужб та визнаються борцями за незалежність України УПА й інші організації.

При цьому, підписуючи ці закони, Порошенко заявив, що найближчим часом до Верховної Ради буде подано проект закону, спрямований на усунення колізій, що можуть бути використані для зловживання нормами нового законодавства, порушення прав і свобод людини і громадянина, зокрема, в частині свободи наукових досліджень і міжнародної співпраці та діалогу.

XS
SM
MD
LG