Доступність посилання

ТОП новини

Рада дозволила уряду запроваджувати мораторій на виплати зовнішніх боргів


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Верховна Рада надала урядові право мораторію на виплати зовнішніх боргів. За урядовий законопроект «Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом» проголосували 256 народних депутатів за мінімально необхідних 226.

«Ми хочемо заплатити, але хочемо заплатити на тих умовах, на яких пропонує український уряд. Ми просимо приватних кредиторів, якщо ви хочете підтримати Україну, …допоможіть не словом, а доларом, а точніше – мільярдами доларів. Саме тому ми просимо ухвалити закони, які дають можливість у випадку необхідності (це коли ми не домовимось з нашими кредиторами, а ми, сподіваюсь, домовимось), дати можливість ввести мораторій», – зазначив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час засідання Верховної Ради.

Раніше Кабмін вніс на розгляд Верховної Ради законопроект, який має надати урядові право у разі необхідності припинити виплати власникам міжнародних боргових зобов’язань. У Кабміні вважають, що надання такого права урядові ніяк не впливає ні на стабільність банківської системи країни, ні на курс української гривні.

«Прийняттям цього закону ми просимо наших іноземних приватних кредиторів долучитися до підтримки України та розділити з нами важкий тягар», – заявили в уряді.

Україна розраховує на реструктуризацію 23 мільярдів доларів зовнішнього боргу.

XS
SM
MD
LG