Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: українські військові заявляють про використання проти них фосфорних зарядів


Організація з безпеки і співпраці в Європі повідомляє, що українські військові заявили про використання фосфорних боєзарядів по їхніх позиціях.

За повідомленням, представник Збройних сил України у Спільному центрі контролю і координації в Авдіївці повідомив членам Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні в понеділок, 17 травня, що отримав рапорт від своїх спостерігачів про вибухи двох фосфорних мінометних зарядів у селі Піски.

Через небезпечну ситуацію в тій місцевості в той час представники ОБСЄ не змогли відразу ж перевірити це повідомлення, мовиться у прес-релізі.

Раніше сепаратисти багато разів заявляли, ніби українські війська застосовували проти них фосфорні боєприпаси. Кілька разів із такими заявами виступали й деякі правозахисники. Українська сторона щоразу категорично заперечувала це, такі заяви не знаходили підтверджень із інших джерел – за повідомленнями, найчастіше йшлося або про звичайні запалювальні боєприпаси, що не є «фосфорними», або про освітлювальні.

Понад місяць тому інформація про застосування фосфорних боєприпасів проти українських військ у селі Піски вже з’являлася в інтернеті, але тоді не йшлося про офіційне повідомлення представників Збройних сил, і ці заяви відразу заперечили і в Генеральному штабі Збройних сил України, і у прес-центрі штабу антитерористичної операції.

XS
SM
MD
LG