Доступність посилання

ТОП новини

Юнкер: саміт «Східного партнерства» – не про членство в ЄС, але про перспективу


Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер заявляє, що на саміті учасників програми ЄС «Східне партнерство» не говоритимуть про вступ держав-партнерів до Європейського союзу, але дадуть їм перспективу.

«Ця зустріч не стосується членства в ЄС, але ми маємо запевнити, що європейська перспектива таки існує для кожної з країн-учасниць. Вони ще не готові (до членства), ми ще не готові, але процес триває», – сказав він перед початком дводенного саміту, що починається в Ризі, столиці Латвії, яка зараз головує в Євросоюзі.

При цьому, як повідомила прем’єр-міністр Латвії Лаймдота Страуюма, заключна декларація саміту досі до кінця не узгоджена, і над цим далі працюють міністри закордонних справ учасників «Східного партнерства».

Але, за її словами, які наводить агентство УНІАН, домовлено, серед іншого, що в документі буде згадка про перспективи отримання безвізового режиму з ЄС Україною і Грузією: Єврокомісія оприлюднить нову доповідь щодо їхньої готовності наприкінці року і, якщо на той час усі критерії будуть виконані, то Грузія та Україна отримають безвізовий режим наступного, 2016 року.

Раніше стало відомо, що до проекту тексту підсумкової декларації саміту внесли зміни, і тепер він містить формулювання про «європейські прагнення і європейський вибір» країн-партнерів ЄС.

Крім того, були суперечки навколо згадки в декларації про незаконність анексії Росією українського Криму.

XS
SM
MD
LG