Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Грузія вже «на відстані витягнутої руки» від ЄС – Катамадзе


Ґріґол Катамадзе
Ґріґол Катамадзе

Грузія й Україна мають хорошу європерспективу і перебувають «на відстані витягнутої руки» від ЄС – так результати ризького саміту «Східного партнерства» в ефірі Радіо Свобода прокоментував колишній посол Грузії в Україні Ґріґол Катамадзе.

За його словами, Україна, Грузія і Молдова, які підписали угоду про асоціацію з Євросоюзом, вже просунулись у відносинах з ЄС далі, ніж програма «Східне партнерство». «Ми вже перепливли більшу частину ріки, і ми вже на березі Європи», – каже дипломат.

«Режим вільної торгівлі (для України – ред.) набуде чинності з 1 січня, і назад дороги немає», – зазначив Катамадзе.

За словами грузинського дипломата, історія розширення Євросоюзу показує, що багато східноєвропейських держав, підписуючи асоціацію, йшли тим же шляхом, що й Україна. «Інша річ, – зауважує Катамадзе, – що східноєвропейські країни більш безболісно пройшли цей процес з точки зору впливу на ці процеси Росії. Нам це обходиться дуже дорого – за рахунок, в тому числі, й людських життів».

Водночас, говорить Катамадзе, якщо Україна і Грузія взяли на себе зобов’язання перед ЄС, вони повинні зробити так, щоб європейські «правила гри» у них запрацювали. «М’яч на нашому боці – на боці Грузії, України, Молдови», – резюмував дипломат.

​21 і 22 травня у Ризі відбувся саміт учасників програми Євросоюзу «Східне партнерство», на якому Україна сподівалася спочатку отримати безвізовий режим із ЄС, а потім хоча б визначену дату, коли він міг би бути запроваджений. У спільній заяві за підсумками саміту ЄС заявив про готовність надати безвізовий режим Україні та Грузії у разі, якщо про це буде позитивний звіт Єврокомісії наприкінці цього року.

Ризький саміт не зафіксував у підсумковій заяві положення про «європейську перспективу» України, натомість у документі зазначено, що учасники саміту визнають «європейські прагнення і європейський вибір» України, Грузії та Молдови.

У підсумковій заяві учасників «Східного партнерства» ідеться також про те, що дія зони вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною і Євросоюзом розпочнеться з 1 січня 2016 року.

XS
SM
MD
LG