Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Нідерландів пропонує частково заборонити закривати обличчя на людях


Уряд Нідерландів знову підтримав пропозицію законопроекту, що мав би частково заборонити носити на людях будь-яке вбрання, що закриває обличчя.

Пропонована заборона мала б стосуватися громадського транспорту, шкіл, урядових будівель чи медичних закладів.

Тепер цю пропозицію направлять на розгляд юридичних радників уряду.

Як наголосив прем’єр-міністр Марк Рютте, заборона не спрямована ні проти якої релігійної групи.

Ця заява має на меті відкинути поширені коментарі, що уряд прагне заборонити саме ісламське вбрання, в першу чергу жіноче, яке в суворій версії має закривати все тіло, разом із обличчям, хіба що крім очей, – на кшталт чадри, паранджі, бурки чи нікабу.

Кілька років тому уряд Нідерландів уже пропонував схожий законопроект, але тоді його не розглянули через урядову кризу, що виникла невдовзі по тому і призвела до дострокових виборів.

Нині схожі закони вже діють у Франції й Бельгії. Вони забороняють закривати обличчя у громадських місцях «із міркувань безпеки» і передбачають винятки тільки для таких випадків, як, наприклад, необхідність дотриматися правил безпеки при роботі чи на транспорті (захисні маски на будівництві чи шоломи за кермом мотоцикла) або участь у костюмованому карнавалі. У цих країнах такі закони теж сприймали як спрямовані в першу чергу проти жіночого мусульманського вбрання, але суди, включно з міжнародними, підтвердили, що ці документи не порушують людських прав.

XS
SM
MD
LG