Доступність посилання

ТОП новини

Держдепартамент США стурбований законом про «небажані організації» в Росії


Канцелярія Державного департаменту США поширила заяву, в якій висловлює стурбованість з приводу підписаного напередодні президентом Росії закону про «небажані іноземні організації» на території країни. Про це йдеться на сайті американського відомства.

«Ми глибоко стурбовані новим законом в Росії, що дозволяє уряду заборонити діяльність «небажаних іноземних або міжнародних організацій» в Росії та кримінальну відповідальність за будь-яку «співпрацю» з групами такої категорії. Ми стурбовані тим, що цей новий закон буде ще більше обмежувати функціонування громадянського суспільства в Росії і це є ще одним прикладом зростаючого придушення російським урядом незалежних голосів і навмисних кроків для ізоляції росіян від світу», – йдеться в заяві.

У Держдепартаменті США також висловили занепокоєння з приводу тиску на ЗМІ.

«Ми, як і раніше, стурбовані збільшенням обмежень щодо незалежних ЗМІ, громадянського суспільства, національних меншин і політичної опозиції. Росіяни, як і люди в усьому світі, заслуговують уряд, який підтримує відкритий ринок ідей, прозоре і підзвітне врядування, рівність перед законом і здатність здійснювати свої права, не боячись розплати», – йдеться у заяві.

Напередодні президент Росії Володимир Путін підписав закон про «небажані іноземні організації» на території країни.

Відповідно до документа, «небажаною» може бути визнана іноземна чи міжнародна неурядова організація, що «становить загрозу засадам конституційного ладу Росії, її обороноздатності і безпеці». Які саме дії міжнародних організацій підпадають під визначення закону, в ньому не уточнено. Рішення щодо запису до реєстру «небажаних організацій» має ухвалювати Генеральна прокуратура Росії після узгодження з Міністерством закордонних справ.

Проти закону про «небажані організації» виступали правозахисники в Росії і за кордоном, зокрема, правозахисні організації Amnesty International і Human Rights Watch.

XS
SM
MD
LG