Доступність посилання

ТОП новини

Російські прикордонники арештовують громадян Грузії за перетин «кордону» з Південною Осетією


«Кордон» між Південною Осетією і рештою Грузії, травень 2015 року
«Кордон» між Південною Осетією і рештою Грузії, травень 2015 року

Представник прем’єр-міністра Грузії з врегулювання відносин з Росією Зураб Абашидзе назвав «гіркою реальністю» арешти російськими прикордонниками грузинських громадян за порушення фактичного «кордону» Південної Осетії, сепаратистського регіону Грузії.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода з Тбілісі, останній інцидент стався поблизу села Каркусаані. Мешканець цього села Гія Солашвілі йшов на похорон тещі на сільське кладовище. Село розташоване на власне грузинській території, а кладовище, після «демаркації кордону», виявилося на непідконтрольній Тбілісі території Південної Осетії. Російські прикордонники заарештували чоловіка і доставили у Цхінвальський ізолятор. Одночасно стало відомо про арешт жителів ще кількох грузинських сіл.

«Росія вважає окупаційну лінію Грузії державним кордоном», – сказав журналістам представник прем’єра Грузії Зураб Абашидзе, коментуючи черговий арешт російськими прикордонниками громадянина Грузії поблизу так званої «лінії розмежування» Південної Осетії і решти Грузії.

Цю лінію Тбілісі називає «лінією окупації», а Цхінвалі та Москва – «державним кордоном» між Південною Осетією і рештою Грузії.

Після «п’ятиденної війни» 2008 року Москва і Цхінвалі уклали «договір про охорону державного кордону Південної Осетії» російськими прикордонниками. Почалася «демаркація кордону» та встановлення колючого дроту.

У картах радянських часів адміністративна межа проходила через села і навіть кладовища, відтак кількість людей, заарештованих за цей час у садах, сільгоспугіддях, кладовищах і навіть у власних дворах становить кілька сотень людей.

Зазвичай заарештованих звільняють після виплати штрафу від 2 до 5 тисяч російських рублів, але південносетинські сепаратисти неодноразово заявляли, що їхнє «законодавство» у частині покарання за незаконний перехід кордону може бути посилене.

Як повідомили кореспонденту Радіо Свобода в адміністрації грузинського регіону Шида Картлі (сусіднього з Південною Осетією), переговори про звільнення Гії Солашвілі вже розпочалися, і його мають звільнити за кілька днів.

Грузинська сторона відмовляється вести переговори з фактичним керівництвом Південної Осетії про делімітацію «кордону» і «прикордонний» режим, оскільки не визнає цю межу державною.

Південна Осетія, як і ще один сепаратистський регіон Грузії Абхазія, з погляду Тбілісі є частинами грузинської території, окупованими Росією, яка тримає там свої війська.

XS
SM
MD
LG