Доступність посилання

ТОП новини

МЗС узгодило допуск консула до затриманих російських військових – Кулеба


Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба

Міністерство закордонних справ України завершило процес погодження з посольством Росії щодо допуску затриманих на Донбасі російських спецназівців Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва, заявив посол з особливих доручень Дмитро Кулеба.

«Вчора ми формально офіційно у відповідності з усіма встановленими нормами завершили процес узгодження. Тепер їм необхідно зв’язуватися з СБУ і домовитися безпосередньо про час і місце зустрічі», – заявив Кулеба.

За його словами, з боку українського МЗС не було ніякої затримки чи перешкод в питанні допуску до затриманих російського консула.

Раніше сьогодні радник голови СБУ Маркіян Лубківський заявив, що немає перешкод для допуску консульських співробітників посольства Росії до затриманих росіян, це відбудеться після узгодження російською стороною всіх процедурних питань із МЗС України. Раніше він також заявляв, що станом на 22 травня Росія не просила про зустріч консульських працівників із затриманими 16 травня на Донбасі російськими військовослужбовцями.

Після цього російська сторона спростувала цю заяву, оприлюднивши запит про зустріч з затриманими росіянами, і наголосила, що з першого дня затримання російських військових посольство Росії в Україні домагається зустрічі з ними російського консула.

25 травня в МЗС Росії закликали українську владу якнайшвидше забезпечити доступ представника посольства Росії в Києві до затриманих на Донбасі спецназівців Олександра Александрова і Євгена Єрофеєва.

Громадян Росії Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва затримали після бою з українськими військовими у Луганській області 16 травня. У СБУ повідомили, що вони є військовослужбовцями спецназу Головного розвідувального управління Росії, їх офіційно підозрюють у терористичній діяльності.

Міністерство оборони Росії через добу, 18 травня, підтвердило факт затримання в Україні російських громадян Александрова і Єрофеєва, однак заперечило, що вони є чинними російськими військовослужбовцями.

У Кремлі, коментуючи інформацію про затримання в Україні, вкотре заявили, що російських військових на Донбасі немає.

Пізніше представники міжнародних організацій, зокрема спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, зустрілися з затриманими російськими військовими у Києві. В ОБСЄ зазначили, що під час зустрічі затримані визнали, що вони є кадровими військовими Російської Федерації.

XS
SM
MD
LG