Доступність посилання

ТОП новини

Ліки за держпрограмами будуть до кінця червня – Квіташвілі


Олександр Квіташвілі
Олександр Квіташвілі

Компанії, які виграли тендери на постачання ліків за держпрограмами, мають завезти препарати до кінця червня. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі.

«З ВІЛ у нас була і є проблема – ми спілкувались і з виробником, і з компанією, яка виграла, дистрибьютором, вони не виходили на зв’язок, після вчорашнього (засідання уряду – ред.) вони вийшли на зв’язок, сказали, що все буде нормально, ми чекаємо, до завтрашнього вечора сказали, що все владнають», – сказав Квіташвілі.

«Там елементарна річ – гроші були на 100% перераховані на рахунки компанії у грудні, і вони не закупили валюту, не змогли розрахуватися з виробником», – додав він.

За словами Квіташвілі, у 2014 році Україна вичерпала практично всі запаси ліків для держпрограм, оскільки тендери на закупівлю ліків відбулись лише у грудні 2013 року і препаратів не вистачало.

«Україна дивом не потрапила в катастрофічну ситуацію», каже керівник МОЗ.

27 травня під час засідання уряду Олександр Квіташвілі повідомив, що МОЗ України сплатило понад 52 мільйони гривень на придбання препаратів для ВІЛ-інфікованих, проте компанія «Вектор-Фарма» не виконує свої зобов’язання за угодою і не здійснює постачання препаратів.

Компанія ці звинувачення Квіташвілі відкидає.

Прем’єр-міністр Яценюк доручив МВС розібратися в ситуації щодо держзакупівлі препаратів компанією «Вектор-Фарма». Також Яценюк доручив Квіташвілі розробити «план Б» щодо забезпечення препаратами ВІЛ-інфікованих. Напередодні представники МОЗ України заявили, що перерозподілили препарати між пацієнтами, і їх вистачить до кінця червня.

XS
SM
MD
LG