Доступність посилання

ТОП новини

У Празі відбувся мультикультурний фестиваль: український куточок один із найпопулярніших


Українці Чехії долучилися до проведення 10-го мультикультурного фестивалю RefuFest у Празі 30 травня, де вони мали один із найбільших стендів. У наметі представлені сучасні патріотичні плакати з Донбасу та Криму, однак про політку гості говорять мало.

Організатор українського куточку, Сергій Якимчук, розповів Радіо Свобода про кожен із чотирьох наметів, які розбили активісти у парку, де проводився фестиваль. Головне, що українці хотіли показати гостям RefuFest, – це виставка сучасного українського плакату.

«Це патріотична тематика, здебільшого. Люди створювали ці роботи протягом Революції Гідності, потім війни», – сказав Якимчук.

Серед плакатів, які бажаючі могли придбати, були вже доволі відомі твори, зокрема, зі зображеннями героя Майдану Сергія Нігояна чи донецьких «кіборгів».

У другому наметі були виставлені твори українських художників, які мешкають у Чехії. Також гостям українського куточка пропонувалося купити сувеніри з національною символікою.

«Деякі з них робили українці, які живуть у Чехії і роблять це своїми руками. Деякі (сувеніри – ред.) приїхали з України. Бачите тут і Петриківку, українські глечики», – розповів Якимчук.

Однак найбільшою популярністю як серед українців, так і серед іноземців користувався багатий стіл з українською їжею та напоями.

Гроші, вилучені з продажу їжі, сувенірів і витворів мистецтва, відправлять в Україну. Швидше за все, їх надішлють родинам загиблих і поранених у АТО військових.

Посол України в Чехії також побував на фестивалі
Посол України в Чехії також побував на фестивалі

Метою фестивалю є познайомити представників різноманітних культур, які проживають на території Чехії, один із одним, а також із самими чехами. «RefuFest дає нам можливість подивитися за межі стереотипів, яке суспільство створило, і разом відсвяткувати те, що нам пропонує різноманітність», – мовиться на сайті фестивалю.

До свята долучилися представники багатьох народів світу – іранці, марокканці, якути, грузини, болгари та багато інших. Під час фестивалю можна було також познайомитися з роботою агентства ООН у справах біженців. А чеські активісти продавали футболки та сумки з написом: «Мій сусід – іноземець. No problem».

XS
SM
MD
LG