Доступність посилання

ТОП новини

ЄС не має інформації про правові підстави «чорного списку» Росії – Коціянчич


Майя Коціянчич
Майя Коціянчич

Євросоюз немає інформації щодо правових підстав, на основі яких Росія запровадила «чорний список» щодо низки європейських політиків, повідомила речниця Європейської служби зовнішньополітичної діяльності Майя Коціянчич.

«Російська влада поширила список із 89 прізвищ. Ми не маємо ніякої інформації щодо правових підстав та критеріїв такого рішення. Але упродовж минулих вихідних ми чітко заявили, що вважаємо такі заходи свавільними і невиправданими, особливо у випадку відсутності пояснень та прозорості», – сказала Коціянчич у понеділок у Брюсселі.

Вона також наголосила, що упродовж минулих місяців, кільком європейським політикам відмовляли у в’їзді до Росії без пояснення причин.

30 травня в офісі верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріки Моґеріні назвали «чорний список» Росії «свавільним і необґрунтованим» заходом.

Минулого тижня телекомпанія з Фінляндії оприлюднила список європейських політиків, яким, за її даними, заборонений в’їзд на територію Росії. У цьому списку 89 прізвищ. Йдеться про членів Європарламенту і законодавчих органів Євросоюзу та військових чиновників.

Більшість осіб зі списку є громадянами Великобританії, Швеції, Польщі та країн Балтії. Але є і представники Німеччини, зокрема заступник голови фракції ХДС/ХСС у Бундестазі Міхаель Фукс, який неодноразово вітав економічні санкції Заходу проти Росії. У списку небажаних для Росії також опинилися колишній єврокомісар Штефан Фюле, депутат Європейського парламенту Яромір Штєтіна і депутат чеського парламенту Марек Женішек та інші.

Відносини між Москвою та Заходом погіршилися минулого року, після анексії Росією Криму.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG