Доступність посилання

ТОП новини

Чехія вимагає пояснень від Росії через «чорний список» і фільм


Міністр закордонних справ Чехії Любомір Заоралек 1 червня викликав російського посла Сергія Кисельова для пояснення, чому до «чорного списку» нев’їзних до Росії потрапило четверо чеських політиків.

У МЗС Чехії також вимагають пояснень від російської сторони, чому у документальній стрічці, яку минулого тижня транслював російський державний телеканал «Россия 1», виправдовувалися історичні факти, що стосуються окупації Чехословаччини військом так званого мирного Варшавського пакту у серпні 1968 року.

До «чорного списку» європейських політиків, яким Росія заборонила в’їзд, внесені четверо відомих чеських політиків: голова комітету із закордонних справах нижньої Палати депутатів парламенту, колишній міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберг, колишній єврокомісар у справах розширення ЄС Штефан Фюле, депутат нижньої палати парламенту Чехії Марек Женішек і відомий публіцист, депутат Європарламенту Яромір Штєтіна.

30 травня в офісі верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріки Моґеріні назвали «чорний список» Росії «свавільним і необґрунтованим» заходом.

Минулого тижня телекомпанія з Фінляндії оприлюднила список європейських політиків, яким, за її даними, заборонений в’їзд на територію Росії. У цьому списку 89 прізвищ. Йдеться про членів Європарламенту і законодавчих органів Євросоюзу та військових чиновників.

XS
SM
MD
LG