Доступність посилання

ТОП новини

Помер правозахисник, дисидент Леонід Плющ


Леонід Плющ
Леонід Плющ

У Франції у віці 77 років помер математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР Леонід Плющ. Про це Радіо Свобода повідомила Аріна Гінзбург – вдова Олександра Гінзбурга.

Леонід Плющ народився в Киргизстані в 1938 році, пізніше його родина переїхала в Україну, де він закінчив механіко-математичний факультет Київського університету. Активно займався правозахисною діяльністю, був сполучною ланкою між московськими й українськими дисидентами, публікувався в самвидаві. У 1964 році після відставки Микити Хрущова написав листа до ЦК КПРС з пропозиціями про демократизацію радянської системи.

Після того, як в 1968 році Леонід Плющ направив до «Комсомольської правди» листа з різким протестом проти недостовірного висвітлення процесу над Олександром Гінзбургом і Юрієм Галансковим, він був звільнений з Інституту кібернетики з «вовчим квитком». Через рік він став членом Ініціативної групи із захисту прав людини в СРСР.

У 1972 році Леонід Плющ був заарештований за звинуваченням в антирадянській агітації і пропаганді з метою підриву чинного ладу і поміщений в спеціальну психіатричну лікарню в Дніпропетровську.

У результаті міжнародної кампанії Леонід Плющ був звільнений і в 1976 році виїхав з СРСР. Жив у Франції, з 1977 року був закордонним представником Української Гельсінської групи. Автор книги «На карнавалі історії», монографії про Тараса Шевченка, документально-аналітичного відеофільму «Із Малоросії в Україну».

XS
SM
MD
LG