Доступність посилання

ТОП новини

В Оболонському суді Києва відбудеться суд над 7 затриманими під час «Маршу рівності»


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

В Оболонському районному суді міста Києва відбудеться суд над 7 затриманими у ході «Маршу рівності», серед затриманих як бійці «Правого сектору», активісти об’єднання «Свобода», так і бійці АТО.

Як повідомили Радіо Свобода адвокати затриманих, справа об’єднана в одне провадження. Затриманим інкримінують частину 4 статті 296 Кримінального кодексу (хуліганство).

Взяти на поруки хлопців готовий присутній у суді народний депутат від «Радикальної партії» Ігор Мосійчук.

За повідомленням кореспондента Радіо Свобода, під судом уже зібралась чимала група підтримки затриманих. На паркані перед судом висять плакати «Які гей-паради, коли іде війна?» і «Правий сектор» захищає народ, народ захистить «Правий сектор».

У рамках форуму ЛГБТ «КиївПрайд2015» на Оболонській набережній у Києві 6 червня відбувся «Марш рівності». Організатори наголошували, що це мирна маніфестація на підтримку ідеї необхідності дотримання прав людини, незалежно від сексуальної орієнтації, ґендерної ідентичності чи будь-яких інших ознак. До останнього моменту місце його проведення організатори не оприлюднювали, проте під час заходу сталися сутички. За даними столичної міліції, в результаті сутичок поранень зазнали близько 10 правоохоронців, затримані 30 осіб. Також постраждали кілька учасників маршу.

Міжнародний форум ЛГБТ «КиївПрайд2015» проводиться за підтримки українських і європейських активістів. Його започаткували у 2012 році, тоді проведення акції заблокували радикали. У 2013 році Марш рівності вдалося провести, минулого року організатори скасували захід у зв’язку із заявою столичної міліції про неможливість гарантувати безпеку активістам.

Напередодні цьогорічного «Маршу рівності», 2 червня, «Правий сектор» звернувся до міського голови Києва Віталія Кличка з проханням звернутися до суду щодо заборони акції ЛГБТ-спільноти для «уникнення провокацій, конфліктних ситуацій і неприємностей будь-якого характеру».

4 червня президент України Петро Порошенко висловив упевненість, що якщо марш відбудеться, то правоохоронні органи зможуть гарантувати його безпеку.

XS
SM
MD
LG