Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Лівії зупиняє переговори з ООН про національне примирення


Міжнародно визнаний парламент Лівії зупинив свою участь у переговорах за посередництва ООН про створення уряду національної єдності з попереднім парламентом країни, який відмовився розпуститися і в якому переважають ісламісти.

Таке рішення ухвалили через те, що, як заявив речник делегації законного парламенту Есса Абдель-Каюм, посланець ООН у Лівії Бернардіно Леон «поступився перед вимогами ісламістів» і подав проект пропозиції про створення уряду єдності, в якому суперникам законного парламенту передбачено надати «надто багато повноважень».

Відтак парламент заборонив своїм делегатам брати участь у запланованій у Німеччині зустрічі з лідерами європейських і північноафриканських країн, на якій мають розглядати пропозицію представника ООН.

Раніше у вівторок, 9 червня, Леон заявив, що сторони громадянської війни в Лівії позитивно відреагували на проект пропозиції про створення уряду єдності і що переговори про примирення, що відбуваються в Марокко, дають почуття оптимізму.

Пропозиція ООН передбачає створення в Лівії уряду національної згоди з мандатом на один рік, який працював би у столиці країни Тріполі, нині захопленій ісламістами, і мав би і виконавчі, і законодавчі повноваження.

Нині в Лівії існує два уряди і два парламенти, які воюють між собою і частково контролюють країну: західну частину, зі столицею Тріполі, – попередній парламент, який після виборів 2014 року відмовився розпуститися, і створений ним уряд, у яких переважають ісламісти, а східну – новообраний міжнародно визнаний парламент і його тимчасовий уряд.

Такою нагодою послаблення лівійської держави скористалися ісламістське угруповання «Ісламська держава», яке теж захопило в Лівії деякі території, а також нелегальні перевізники людей, які намагаються в цей час переправити тисячі людей Середземним морем до Європи.

XS
SM
MD
LG