Доступність посилання

ТОП новини

Представник ОБСЄ заявляє про непрості переговори Тристоронньої контактної групи


Гайді Тальявіні (л) і Мартін Сайдік (п) після зустрічі в Мінську, 23 червня 2015 року
Гайді Тальявіні (л) і Мартін Сайдік (п) після зустрічі в Мінську, 23 червня 2015 року

Представник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі Гайді Тальявіні заявила після закінчення її зустрічі в Мінську, що ця зустріч самої групи, а перед тим її робочих підгруп була не дуже простою.

Зокрема, сказала вона, політична підгрупа обговорювала питання виборів на окупованих територіях та особливого статусу для них. «Це складні питання, тому сьогодні про конкретні результати казати не можна», – заявила вона.

Економічна підгрупа, яка обговорювала відновлення інфраструктури окупованих територій і виплату пенсій, змогла запропонувати низку конкретних проектів, сказала Тальявіні, але не уточнила, яких саме.

Гуманітарна підгрупа розглядала звільнення затриманих осіб, і в її роботі взяв участь представник Міжнародного комітету Червоного Хреста, а безпекова підгрупа, яка ще готує домовленість про відведення озброєнь калібру менш як 100 міліметрів, нині не збиралася, повідомила Гайді Тальявіні.

Її наступник, який замінить її як спеціальний представник Організації з безпеки і співпраці в Європі, австрійський дипломат Мартін Сайдік заявив, що докладе всіх зусиль, щоб продовжити її роботу. «У нас буде дуже великий і напружений графік у липні й серпні ,і ви побачите потім, що ми дійсно постараємося отримати результати для простих людей, які саме цього дуже потребують», – сказав він.

Також після зустрічі виступили представники сепаратистів із визнаних в Україні терористичними угруповань «ДНР» і «ЛНР», які брали участь у роботі підгруп і частині засідання Контактної групи. Зокрема, представник угруповання «ДНР» Денис Пушилін повідомив, що наступні зустрічі групи призначені на 7 і 21 липня.

І він, і представник угруповання «ЛНР» Владислав Дейнего також складали вину на Україну через те, що, як вони стверджують, Київ тільки «імітує» виконання мінських домовленостей і «ухиляється» від конкретних домовленостей.

Нинішнє засідання Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання в частині сходу України було вже п’ятим.

XS
SM
MD
LG