Доступність посилання

ТОП новини

Дипломат Андрій Сибіга вирушає до Москви на захист громадян України – МЗС


©Shutterstock
©Shutterstock

Директор департаменту консульської служби МЗС України Андрій Сибіга 26 червня перебуватиме в Москві, повідомляє офіційний сайт зовнішньополітичного відомства.

Український дипломат обговорить із російськими колегами «найбільш гострі питання консульського захисту громадян України та гарантування безпеки українських консульських установ на території Росії». «Зустріч проводиться з ініціативи України», – ідеться в повідомленні.

В центрі уваги будуть резонансні справи про незаконне переміщення на територію Росії, а також затримання в цій країні Надії Савченко, Олега Сенцова, Олександра Кольченка і ще шести громадян України.

«Представники України також працюватимуть над отриманням інформації щодо військовослужбовців-громадян України, які вважаються зниклими безвісти, але, за інформацією української сторони, перебувають у пенітенціарних закладах на території Росії», – повідомляють в МЗС України.

У Росії депутата Верховної Ради України і делегата ПАРЄ Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів, які нелегально перебували на Донбасі, а також у незаконному перетині російського кордону. Її захист заявляє, що справа сфальсифікована, доказів причетності Савченко до загибелі журналістів не існує, а російський кордон вона не перетинала з власної волі.

Олег Сенцов був затриманий співробітниками ФСБ в анексованому Росією Криму в травні 2014 року. Слідчі вважають, що він організував підпали у сімферопольському відділенні «Єдиної Росії» і офісі організації «Російська громада».

У кримінальній справі, крім Сенцова, проходять ще три людини: Олександр Кольченко, Геннадій Афанасьєв і Олексій Чирній. Афанасьєв і Чирній раніше дали свідчення і, уклавши угоду зі слідством, були засуджені на 7 років позбавлення волі кожен. Кольченко на даний час перебуває в московському СІЗО.

XS
SM
MD
LG