Доступність посилання

ТОП новини

Україна вимагає дозволу на зустріч свого консула з політв’язнями у Росії – МЗС


Акція на підтримку українських політв'язнів біля будівлі МЗС України, Київ, 19 червня 2015 року
Акція на підтримку українських політв'язнів біля будівлі МЗС України, Київ, 19 червня 2015 року

Українська сторона висунула вимогу російській щодо забезпечення консулу України зустрічі з утримуваними на території Російської Федерації громадянами України. Про це з посиланням на результати зустрічі керівників консульських служб зовнішньополітичних відомств України та Росії 26 червня в Москві повідомляє Урядовий портал.

«Українською стороною вкотре висунуто вимогу забезпечити неухильне виконання Росією положень міжнародних договорів у консульській сфері та, зокрема, невідкладно забезпечити консулу України зустріч з безпідставно утримуваними на території Російської Федерації громадянами України Миколою Карпюком, Станіславом Клихом, Олегом Сенцовим, Олександром Кольченком, Геннадієм Афанасьєвим. Окрему увагу приділено справі народного депутата України, члена делегації України в ПАРЄ Надії Савченко та повторено вимогу щодо її негайного звільнення, як і інших незаконно утримуваних на території Російської Федерації громадян України», – йдеться в повідомленні.

Водночас на сайті МЗС Росії за наслідками цієї зустрічі повідомили: «Відбулося обговорення актуальних питань, пов'язаних з дотриманням та забезпеченням прав громадян Росії і України, які перебувають на території відповідно України та Росії. Особливу увагу було приділено розгляду низки резонансних випадків, шляхів захисту інтересів громадян двох країн, що опинилися в різних складних ситуаціях».

За даними правозахисників, у Росії наразі незаконно утримують понад десять громадян України. Найстаршому політв’язневі Юрію Солошенкові 73 роки.

XS
SM
MD
LG