Доступність посилання

ТОП новини

У Греції парламент схвалив проведення референдуму про умови кредиторів


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Грецький парламент схвалив план проведення референдуму про умови нової програми порятунку. Референдум запланований на 5 липня.

У своєму виступі перед голосуванням прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас сказав, що він упевнений, що «грецький народ скаже рішуче «ні» ультиматуму» кредиторів.

Ципрас сказав, що референдум є «не спробою розколу з Європою, але розривом з практикою, яка є образою Європі».

Європейські партнери негативно відреагували на план проведення референдуму і відхилили прохання Греції продовжити програму фінансового порятунку після 30 червня.

Напередодні прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас виступив з ідеєю проведення в його країні 5 липня референдуму щодо схвалення чи відмови від «ультиматуму», який отримали Афіни від європейських лідерів в питанні погашення боргів перед кредиторами. Йдеться передусім про суттєве скорочення видатків бюджету.

Ультиматум від європейських лідерів, головним чином Німеччини та Франції, полягає в тому, що в разі, якщо вихід із грецької кризи не буде знайдений протягом п’яти днів, для Греції стане неминучим вихід із єврозони. Греція до 30 червня включно має сплатити МВФ 1 мільярд 600 мільйонів євро за отриманими раніше кредитами.

Є побоювання, що без нових коштів країна може зазнати дефолту і залишити єврозону.

XS
SM
MD
LG