Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: парламентсько-президентська форма правління є оптимальною для України


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко вважає оптимальною для України парламентсько-президентську форму правління.

«Нинішня форма правління, яка у нас склалася, для України є оптимальною», – заявив Порошенко, виступаючи перед випускниками Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Також Порошенко наголосив, що йому додаткові повноваження не потрібні.

«Мені достатньо того, що дає Конституція, і просити більшого, як це робили президенти-попередники, я не маю наміру», – зазначив президент.

У 2010 році після обрання Віктора Януковича президентом, Конституційний суд України повернув президенту повноваження, втрачені після конституційної реформи 2004 року. У квітні цього року в СБУ повідомили про розслідування кримінальної справи проти Януковича за узурпацію влади, зокрема щодо скасування Конституції 2004 року.

Наразі в Україні напрацьовуються зміни до Конституції. 26 червня конституційна комісія погодила проект змін до Основного Закону. Того ж дня Порошенко заявив про намір внести проект змін до Конституції у частині децентралізації на розгляд парламенту наступного тижня.

Порошенко також вважає, що шанс проголосувати за зміни до Конституції, що стосуються децентралізації, до місцевих виборів 25 жовтня ще не втрачено. В Адміністрації президента очікують, що зміни до Конституції парламентарі у першому читанні ухвалять у липні, а у другому – вже у вересні.

XS
SM
MD
LG