Доступність посилання

ТОП новини

У США зазнає аварії ракета з вантажем для МКС


Вибух ракети після старту з космодрому, 28 червня 2015 року
Вибух ракети після старту з космодрому, 28 червня 2015 року

У США невдовзі після старту зазнала аварії ракета-носій Falcon 9 із безпілотним кораблем Dragon, що мав доставити важливі вантажі на Міжнародну космічну станцію.

Вибух стався через кілька хвилин після злету з космодрому на мисі Канаверал у штаті Флорида, уламки ракети впали в Атлантичний океан.

Космічна місія приватної американської компанії SpaceX мала доставити на МКС майже дві з половиною тони вантажів, серед них новий стикувальний вузол, що мав у майбутньому уможливити прибуття на станцію нових пілотованих кораблів.

Попередні сім пусків цієї ракети і польотів на МКС цього корабля відбулися без проблем. Тепер у компанії заявляють, що на кілька місяців скасують свої польоти, поки будуть з’ясовувати причини аварії.

Ракета-носій Falcon 9 на космодромі на мисі Канаверал, архівне фото
Ракета-носій Falcon 9 на космодромі на мисі Канаверал, архівне фото

Попередня спроба доставити на МКС необхідні важливі вантажі теж закінчилася катастрофою: у квітні вийшов із-під контролю і згорів при сході з орбіти російський космічний вантажний корабель «Прогрес».

Іще одна схожа невдача спіткала минулої осені другу американську компанію, яка теж за контрактом із Національною аерокосмічною адміністрацією США доставляє вантажі на Міжнародну космічну станцію, Orbital Sciences Corp.: її корабель був зруйнований при старті. Тепер ця компанія теж утримується від польотів.

Ці дві компанії, за контрактом із НАСА, мали б до 2017 року почати доставляти на МКС також американських астронавтів. Наразі єдиними пілотованими кораблями для цього є російські «Союзи».

За повідомленнями, екіпаж МКС – двоє росіян і американець – мають на борту запасів на чотири місяці наперед, і негайних проблем через нинішню аварію в них не виникне. Але через втрату обладнання доведеться змінити плани експериментів.

XS
SM
MD
LG