Доступність посилання

ТОП новини

Ходорковський здивований через заяву слідчих про причетність до вбивства мера Нефтеюганська


Михайло Ходорковський
Михайло Ходорковський

Колишній керівник російської компанії «ЮКОС» Михайло Ходорковський відреагував здивуванням на заяву Слідчого комітету Росії про те, що він міг бути замовником вбивства мера російського міста Нефтеюганська.

«Прошу Маркіна (речник Слідчого комітету Володимир Маркін – ред.) уточнити: це реакція на виконання Гааги або на серію статей про майбутнє Росії після Путіна?» – написав він у своєму twitter-і.

Сьогодні стало відомо, що у зв’язку з нововиявленими обставинами Слідчий комітет Росії відновив розслідування кримінальної справи про вбивство в 1998 році мера Нефтеюганська Володимира Пєтухова.
За повідомленням прес-служби відомства, в рамках розслідування кримінальної справи планується проведення слідчих дій, спрямованих на викриття осіб, причетних до скоєння цих злочинів, у тому числі і допити свідків і підозрюваних, серед яких, найімовірніше, буде і Михайло Ходорковський.

Мер Нефтеюганська Володимир Пєтухов був убитий 26 червня 1998 рокуу по дорозі на роботу. За версією слідства, злочин скоїв колишній керівник служби безпеки «ЮКОСа» Олексій Пічугін – в 2007 році він був засуджений до довічного позбавлення волі. Європейський суд з прав людини в 2012 році визнав судовий процес щодо Пічугіна несправедливим.

Михайло Ходорковський, колишній керівник і фактичний власник колишньої російської нафтової компанії «ЮКОС», пробув в ув’язненні в Росії десять років за низкою звинувачень в ухиленні від сплати податків та інших фінансових зловживаннях. Частину цих звинувачень правозахисники визнають суто політичними. Президент Росії Володимир Путін підписав указ про його помилування, Ходорковського звільнили у грудні 2013 року. Нині він живе за кордоном. Після від’їзду з Росії він зайнявся громадською діяльністю і відновив роботу просвітницького проекту «Відкрита Росія».

Колишні акціонери «ЮКОСа» подали позов до Високого суду Лондона з вимогою стягнути з Росії компенсацію за рішенням Гаазького арбітражу.
У липні 2014 року міжнародний Постійний арбітражний суд у Гаазі зобов’язав Росію виплатити колишнім акціонерам «ЮКОСа» відшкодування на суму у 50 мільярдів доларів. Росія цього рішення не виконала.

XS
SM
MD
LG