Доступність посилання

ТОП новини

Україна має платити за російський газ ціну, яка є у регіоні – Шефчович


Марош Шефчович
Марош Шефчович

Віце-президент Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович вважає, що Україна має платити за російський газ ціну, яку мають інші країни у регіоні.

«Ціна газу для України має бути більш-менш на тому ж рівні, що і ціни у регіоні. Думаю, міністр енергетики Росії Олександр Новак згадував ціну Польщі. Це була ціна, яка пропонувалася і ціна, яку Україна 30 червня назвала неприйнятною», – сказав Шевчович у середу, 1 липня, під час прес-конференції у Брюсселі.

Наразі ціна російського газу для Польщі становить близько 260 доларів за тисячу кубів.

У другому кварталі 2015 року Україна купувала російських газ по 247,18 доларів. У першому кварталі цього року Україна купувала російський газ по 329 доларів.

Сьогодні російський «Газпром» заявив, що з 1 липня зупиняє постачання газу до України після того, як Київ оголосив про припинення закупівель у «Газпрому».

Учора «Нафтогаз України» повідомив, що з 1 липня зупиняє закупівлю газу в російського «Газпрому» до узгодження умов постачання. Ця заявив пролунала після того, як у столиці Австрії Відні відбувся черговий раунд переговорів про постачання газу між Україною, Євросоюзом та Росією – сторони не досягли порозуміння.

Після завершення 31 березня чинності так званого «зимового» пакету Україна і Росія за посередництва Єврокомісії ведуть переговори про умови продовження постачання газу. Ці поставки важливі для наповнення підземних сховищ газу, розташованих на заході України. Саме ці сховища гарантують стабільність постачання палива європейським споживачам у зимовий період.

XS
SM
MD
LG