Доступність посилання

ТОП новини

Фінансова децентралізація надасть більші можливості місцевим громадам – Порошенко


Президент Петро Порошенко (©Shutterstock)
Президент Петро Порошенко (©Shutterstock)

Президент України Петро Порошенко заявляє, що зі вступом змін до Конституції в частині децентралізації місцеві громади отримають більші фінансові можливості. Про це президент заявив на презентації змін до Основного закону біля своєї адміністрації у середу.

«Левову частку повноважень ми делегуємо на рівень громад, які і є первинною, базовою, головною одиницею у системі адміністративно-територіального устрою України, його опорною конструкцією…Та найважливіше те, що центральна влада поступається не лише повноваженнями і відповідальністю, але центральна влада поступається і фінансовими ресурсами», – сказав Порошенко.

За його словами, набрання чинності відповідних змін до Конституції також надасть можливість владі на місцях вносити зміни до своїх бюджетів.

«Сьогодні, 1 липня, розпочинається друге півріччя, з якого, відповідно до Закону, Бюджетного кодексу, органи місцевого самоврядування отримають право вносити зміни до своїх бюджетів, скориставшись повною мірою фінансовою децентралізацією», - заявив президент.

Він однак зауважив, що децентралізація не означає послаблення центральної влади в таких питаннях, як оборона, зовнішня політика, національна безпека, верховенство права, дотримання громадянських свобод тощо.

Президент Петро Порошенко раніше у середу заявив, що до кінця дня підпише проект змін до Конституції в частині децентралізації і передасть його до парламенту.

XS
SM
MD
LG