Доступність посилання

ТОП новини

У Держдумі Росії пропонують розширити права поліцейських


Російські поліцейські затримують учасників акції опозиції в Москві, 6 травня 2015 року
Російські поліцейські затримують учасників акції опозиції в Москві, 6 травня 2015 року

Група депутатів Держдуми Росії внесла в нижню палату російського парламенту законопроект про розширення прав поліцейських. У запропонованих поправках до закону «Про поліцію» держава гарантує співробітникам правоохоронних органів «презумпцію довіри і підтримку» при виконанні службових обов’язків.

Зокрема, законопроект істотно розширює право поліції на застосування зброї. У разі його ухвалення поліцейські зможуть стріляти в жінок без «видимих ознак вагітності», тоді як зараз відкривати вогонь по жінках у Росії повністю заборонено. Також дозволено застосовувати зброю в місцях скупчення людей для запобігання терактів і захоплення заручників.

Депутати пропонують спростити правила огляду громадян. Так для обшуку достатньо лише припущення, що у громадянина є «зброя або наркотики». Пропонується також дозволити поліцейським відкривати автомобілі заради гарантування безпеки при масових заворушеннях.

У закон запроваджують норму, згідно з якою співробітник правоохоронних органів не підлягає переслідуванню за будь-які дії, які він скоїв під час виконання обов’язків відповідно до нормативно-правових актів.

Закон «Про поліцію», який встановив більш жорсткі вимоги до співробітників правоохоронних органів в Росії, був ухвалений 2011 року.

Наприкінці травня у Держдуму внесли законопроект про застосування сили і спецзасобів щодо ув’язнених. Правозахисники вже назвали цей документ «законом садистів», оскільки він дозволяє застосовувати фізичну силу і спецзасоби до ув’язнених у будь-яких випадках порушення тюремного розпорядку.

XS
SM
MD
LG