Доступність посилання

ТОП новини

Чаплі після анексії переселилися з Криму на материкову Україну – еколог


Чаплі й інші колоніальні види птахів мігрували з Криму в більш північні регіони України через дефіцит прісної води. Про це в Києві 2 липня розповів виконавчий директор Українського товариства охорони птахів Олег Дудкін.

«Прісні води Дніпра, раніше доступні для півострова, опріснили Сиваш – велетенську водно-болотну територію. І протягом трьох десятків років на цій території утворився прісноводний водно-болотний комплекс птахів. На даний час зникла прісна вода, і весь комплекс чапель мігрував у більш північні райони нашої країни», – сказав Олег Дудкін.

Він уточнив, що до того, як припинилася подача дніпровської води на півострів, там проживало сім видів чапель, проте їхні основні колонії зараз зникли. Вони мігрували на територію Одеської, Херсонської, Запорізької та Миколаївської областей. Дудкін стверджує, що це значно посилило навантаження на водно-болотні угіддя цих чотирьох областей.

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з островом. Після анексії Криму Росією в березні 2014 року, поставки води на півострів припинили.

XS
SM
MD
LG