Доступність посилання

ТОП новини

У Києві Богдан Жолдак презентує кіноповість «Укри»


Богдан Жолдак презентує кіноповість «Укри»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Богдан Жолдак презентує кіноповість «Укри»

Письменник і сценарист Богдан Жолдак у четвер, 2 липня, презентував у Києві нову книгу – кіноповість «Укри». Це історія про сучасну війну, героями якої стали учасники військових дій на Донбасі. Книгу видало видавництво «А-ба-ба-га-ла-ма-га».

«По рукопису, який Богдан передав у видавництво, я бачив, що він писав його дуже швидко, там було багато недописаних слів, іноді треба було узгоджувати роди. Я бачив, що він дуже квапився, щоб не втратити мить натхнення», – розповідає видавець Іван Малкович.

«Укри» розпочалися із серії публікацій у «Літературній Україні». Саму ж книгу, за словами Богдана Жолдака, видали дуже швидко. Іван Малкович пригадує: дуже переживав через назву – боявся, що поки видасть кіноповість, «Украми» назвуть якусь іншу книгу.

Між видавцем і автором виникали суперечки – перший варіант кіноповісті довелося сильно правити.

«Малкович сказав мені: ти написав таку дієву книгу, але мова у тебе дуже закручена. Письменники люблять різні слівця, синтаксичні звороти. А він сказав, що люди не будуть читати ці словеса. Я дуже образився. Утім, за два дні до мене дійшло, що він мав рацію. Більше того, він її так спростив, що потім вставляв назад деякі слова», – розповідає Богдан Жолдак.

Окрім того, письменник каже, що були складнощі із термінологією, адже, коли писав книгу, уже спілкувався з бійцями АТО. Богдан Жолдак вважає, що головна сила книжки – це гумор. Її герої чимось нагадують козаків, які навіть у найжахливіших ситуаціях кепкували над ворогом, каже він.

Окрім того, «Укри» – це властива для Богдана Жолдака реакція на події, що відбуваються. На закиди про те, що використання теми війни – це кон’юнктура, письменник відповідає, що наразі інші теми видаються йому набагато менш актуальними.

Украми почали називати українців сепаратисти на Донбасі, під час конфлікту, який триває від квітня 2014 року.

XS
SM
MD
LG