Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Росії почав розгляд справи «про заклики до сепаратизму»


Рафіс Кашапов
Рафіс Кашапов

У Росії, в Набережних Челнах міський суд сьогодні розпочинає розглядати справу татарського активіста Рафіса Кашапова. Його звинувачують у розпалюванні ненависті або ворожнечі й публічних закликах до сепаратизму через інтернет. Це перша справа про «заклики до сепаратизму», що дійшла до суду, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

56-річний глава місцевого Татарського громадського центру був заарештований 29 грудня минулого року. Нещодавно суд продовжив його утримання під вартою до 26 серпня.

Кримінальну справу стосовно Кашапова порушили через його записи у соціальній мережі «ВКонтакте». Йдеться про чотири пости. Це три тексти під заголовками «Крим і Україна будуть вільні від окупантів», «Вчора – Гітлер і Данциг, сьогодні – Путін і Донецьк!», «Захистимо Україну і весь тюркський світ» і фотоколаж під назвою «Де Росія – там смерть і сльози».

Згідно з висновками проведеної за зверненням слідчих експертизи, в текстах Кашапова розпалюється ненависть до таких категорій, як «росіяни», «російська влада», «президент Росії Володимир Путін», а також містяться заклики до дій із захисту Криму від російської окупації.

Експерти з інформаційно-аналітичного центру «Сова» не виявили складу злочину в записах Кашапова. Правозахисний центр «Меморіал» вніс його до списку політичних в’язнів.

Це не перше кримінальне переслідування Рафіса Кашапова. Його неодноразово судили в 80-х роках. У 2003 році активіст був жорстоко побитий, а після цього арештований – за звинуваченням у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі і міжрелігійної ворожнечі. Через три місяці він був виправданий. У 2009 році його звинуватили в розпалюванні ненависті або ворожнечі за національною ознакою – за публікації текстів у блогах – і засудили до півтора року тюрми умовно.

XS
SM
MD
LG