Доступність посилання

ТОП новини

«Укрпошта» втратила 2 мільйони через продаж валюти банку депутата від БПП – «Схеми»


Державне підприємство «Укрпошта» у травні-червні продала через невеликий приватний «Авант-банк» майже шість мільйонів доларів за курсом, значно нижчим ніж був на той момент на ринку, йдеться в розслідуванні програми «Схеми» (спільного проекту Радіо Свобода і Першого національного).

Як йдеться в сюжеті, таким чином «Укрпошта» втратила потенційну виручку і дозволила банку купити валюту за вигідним для нього курсом.

Тільки на цих операціях державне підприємство фактично втратило близько двох мільйонів гривень, пишуть журналісти програми «Схеми». Зокрема, 22 травня один мільйон доларів був проданий за курсом 20,6 гривні за долар, хоча, згідно з інформацією Нацбанку, більшість угод на міжбанківському валютному ринку укладалися за середньозваженим курсом понад 20,8 гривні за долар. Схожі угоди були проведені 26 і 29 травня, а також 15 липня.

Зараз «Укрпошту» очолює представник Блоку Петра Порошенка – вінничанин Ігор Ткачук. Як йдеться в розслідуванні, після його призначення «Укрпошта» почала працювати з невеликим приватним «Авант-банком», за яким, за даними Національного банку України, стоїть Олексій Савченко – народний депутат від Блоку Петра Порошенка.

В. о. генерального директора «Укрпошти» Ігор Ткачук підтвердив, що державне підприємство продало значну суму валюти через приватний невеликий банк. Однак стверджує, що «Авант-банк» запропонував тоді найвигіднішій курс. «Чітко можу зазначити, що документально отримані довідки всіх банків, де у кого курс був на той час. І ми на той час продали по вигідному курсу», – заявив він. Водночас наведені вище дані НБУ спростовують його заяву.

В «Авант-банку» також підтвердили, що на сьогодні основними послугами, що надаються банком «Укрпошті», є валютообмінні операції. Від більш детальних коментарів у банку відмовилися, посилаючись на комерційну таємницю.

Не став коментувати відносини з «Укрпоштою» і народний депутат Олексій Савченко, який заперечив свою причетність до «Авант-банку». «Я не є власником «Авант-банку», – сказав Савченко. При цьому в одному з нещодавніх інтерв’ю «5 каналу» директор департаменту Нацбанку з реєстраційних питань і ліцензування Леонід Антоненко заявив, що за «Авант-банком» стоїть саме Савченко.

XS
SM
MD
LG