Доступність посилання

ТОП новини

Закон про реструктуризацію валютних кредитів призведе до нових банкрутств банків – НБУ


Закон про реструктуризацію валютних кредитів за курсом спричинить збитки для економіки країни на 95 мільярдів гривень і нові банкрутства банків, повідомив директор юридичного департаменту Національного банку України Віктор Новіков.

«Законопроект принесе збитки банківській системі близько 95 мільярдів гривень, але це не просто втрати банків, а збитки для всієї економіки України. Цей закон, у разі його реалізації, принесе шкоди всій системі і може призвести до того, що окремі банки будуть виведені до Фонду гарантування. Це означає додаткові витрати з держбюджету і зменшення соціальних виплат з нього, оскільки доведеться здійснювати виплати гарантованих сум відшкодування за вкладами населення», – зазначив Новіков.

Раніше Національний банк України наполягав на відхиленні проекту цього закону.

2 липня Рада в третьому читанні і в цілому ухвалила законопроект щодо реструктуризації валютних кредитів. За цей документ проголосували 229 народних депутатів при мінімально необхідних 226. Наразі уже 6 народних депутатів звернулися до голови Верховної Ради з проханням не зараховувати їхнє голосування за цей закон.

Законопроект передбачає, що реструктуризації підлягають усі споживчі кредити, отримані для придбання будь-якого майна, без обмеження суми заборгованості. Заборгованість за споживчим кредитом конвертується за офіційним курсом НБУ на дату укладення кредитного договору. Курсова різниця списується банками.

Міністр фінансів України Наталія Яресько назвала ухвалення цього закону популізмом, який «не має нічого спільного зі справедливістю». За її словами, потенційні втрати банківської системи у разі набуття чинності законопроекту складуть 95 мільярдів гривень.

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус також назвав цей закон популістським, і висловив сподівання, що закон про реструктуризацію валютних кредитів буде або скасований, або ветований президентом.

XS
SM
MD
LG