Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко розкритикував закон про реструктуризацію валютних кредитів


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко жорстко розкритикував ухвалення Верховною Радою України закону про реструктуризацію валютних кредитів, назвавши його безвідповідальним.

В інтерв’ю телеканалу «Україна» президент заявив, що відчуває тривогу і розчарування за політиків, але гордість за суспільство, яке жорстко відреагувало на підтримку парламентом цього закону.

«Я побачив популістів-політиків, які, намагаючись сподобатись тій чи іншій частині суспільства, ставлять під загрозу існування фінансово-банківської системи країни, стабільності економіки і роздають нездійснені обіцянки чітко розуміючи, що несправедливо за рахунок коштів всіх платників податків задовільнити потреби 65 тисяч, тобто менше ніж десятої долі відсотка», – сказав Порошенко.

Глава держави відзначив схожість ситуації з питанням реструктуризації валютних кредитів із тим, що зараз відбувається у Греції. «Я дуже шаную греків і люблю цей народ, і я впевнений, що Греція – дуже добра, унікальна країна. Проте, коли їхні політики почали проводити безвідповідальну фінансову політику, не проводили реформи, намагались жити за старими правилами, не сплачуючи за це нічого – це одразу ж перетворилося на жахливе безробіття, в довжелезні черги заблокованої всієї банківської системи, і загрозу загалом існуванню держави. Це – добра демонстрація ціни, яку безвідповідальне суспільство заплатить, якщо повірить популізму безвідповідальних політиків», – заявив президент.

2 липня Рада в третьому читанні і в цілому ухвалила законопроект щодо реструктуризації валютних кредитів. За цей документ проголосували 229 народних депутатів при мінімально необхідних 226. Законопроект передбачає, що реструктуризації підлягають усі споживчі кредити, отримані для придбання будь-якого майна, без обмеження суми заборгованості. Заборгованість за споживчим кредитом конвертується за офіційним курсом НБУ на дату укладення кредитного договору. Курсова різниця списується банками.

Щоб законопроект набув чинності, його ще має підписати президент України Петро Порошенко.

3 липня група народних депутатів запропонувала скасувати результати голосування за закон про реструктуризацію валютних кредитів.

XS
SM
MD
LG