Доступність посилання

ТОП новини

Переговори про повернення захоплених у Криму кораблів тривають – Полторак


Корабель управління Військово-Морських Сил України «Славутич», Севастополь 30 грудня 2013
Корабель управління Військово-Морських Сил України «Славутич», Севастополь 30 грудня 2013

Переговори з російською стороною щодо повернення українських військових кораблів, захоплених Росією у Криму, не припинялися, заявляє міністр оборони України Степан Полторак.

«Переговори з російською стороною про повернення наших військових кораблів ніколи не припинялися, тому є надія на позитивне вирішення цього важливого питання», – сказав Полторак у неділю, 5 липня, журналістам в Одесі під час заходів з нагоди дня ВМС.

Після анексії Криму Росією частина українського флоту була захоплена російською стороною, проте пізніше деякі кораблі вдалося повернути в Україну. Наразі українські військові кораблі базуються в Одесі, Миколаєві, Очакові та Іллічівську.

Українській стороні вдалося зберегти всі сторожові кораблі і патрульні катери Морської охорони прикордонної служби, які встигли перебазуватися з Криму до Одеси. Йдеться про 12 кораблів з Севастопольського та Ялтинського загонів Морської охорони. Ще 11 бойових одиниць Морської охорони Керченського загону перейшли з Криму до Маріуполя на Азовському морі.

У кінці лютого 2014 року перекинуті з Росії і кримських баз Чорноморського флоту Росії війська без розпізнавальних знаків окупували Кримський півострів.

16 березня 2014 на території Криму і міста Севастополя відбувся так званий референдум про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні Захід не визнали це голосування і вважають, що Крим Росія анексувала.

XS
SM
MD
LG