Доступність посилання

ТОП новини

В Афганістані вимагають повернути смертну кару 4 чоловікам за вбивство жінки


Могила вбитої жінки, Афганістан, 2015 (архівне фото)
Могила вбитої жінки, Афганістан, 2015 (архівне фото)

Десятки афганців протестували проти рішення апеляційного суду, який скасував смертну кару для чотирьох чоловіків, звинувачених у вбивстві жінки, яку вбивці звинуватили у спаленні Корану.

У понеділок, 6 липня, протестувальники зібралися біля мечеті на околицях Кабула, де юрба забила до смерті 27-річну Фархунду. Протестувальники, це переважно представники партії «Солідарність Афганістану» і жінки-активістки, тримали плакати Фархунди і скандували «Ми хочемо правосуддя!».

Минулого тижня апеляційний суд Афганістану замінив чоловікам, звинуваченим у вбивстві Фархунди, смертну кару на тюремне ув’язнення.

3 липня група афганських активістів зустрілася з президентом Ашрафом Гані і висловила своє незадоволення рішенням суду. Однак Гані відмовився втручатися у справу, мотивуючи це тим, що йому це забороняє Конституція.

6 травня суд першої інстанції постановив стратити чотирьох причетних до вбивства жінки, вісьмох засудив до 16 років ув’язнення, 18 також були звільнені за браком доказів.

Серед загалом 49 осіб, звинувачених у нападі на 27-річну жінку, яку 19 березня розлючений натовп забив до смерті за підозрою у спаленні Корану, були й 19 засуджених працівників поліції. Після розправи тіло жертви підпалили і скинули в річку.

Убивству передувало звернення Фархунди до жінок у храмі, щоб вони не купували амулети у чоловіків, які вважають себе провидцями чи цілителями. За словами очевидців, торговці брехливо звинуватили жінку в спаленні Корану, після чого юрба напала на неї. Згодом поліція підтвердила, що не було жодних доказів таких дій убитої жінки.

Оприлюднення відео убивства в інтернеті викликало обурення і масові протести в Кабулі.

XS
SM
MD
LG